Over mij

Maureen Joyce (1958) In Zwitserland en Italie maandenlang gewerkt in de hotelbranche, in Nl en Duitsland als Schoevers secretaresse aan de slag geweest; vervolgens in Duitsland de meubelmakersvakoplei...lees meer

Maureen Joyce (1958)

In Zwitserland en Italie maandenlang gewerkt in de hotelbranche, in Nl en Duitsland als Schoevers secretaresse aan de slag geweest; vervolgens in Duitsland de meubelmakersvakopleiding gevolgd, lesgegeven aan een Montessori zmok-school, een aantal jaren aan de Staedtische Buehnen Muenster div. kanten van het vak geleerd (balletinspicient, decorontwerp en -bouw, regie). Terug in NL naar Toneelgroep Amsterdam; opl. voor creatieve therapie gedaan (o.m. in NL/ Frankrijk/ Spanje), partner in een feestelijk vegetarisch cateringbedrijf geweest, accountmanager/performer van creatieve workshops. Gereisd door Europa, Thailand, China, India en Ladakh. En nog veel meer (werk)avonturen beleefd....

Toen werd ik 40 jaar en bedacht dat mijn ouders, familieleden en mogelijk vrienden zouden komen te overlijden en ik nergens op voorbereid was. Het roer ging weer om. Div. scholing op het gebied van rouw-, verlies en stervensbegeleiding volgden. Niet alleen klassieke scholing maar ook vele jaren onderricht gevolgd bij illustere leraren als de 14e Dalai Lama, Sogyal Rinpoche, Pema Chodron, Ramesh Balsekar en vele vele anderen.

Onder meer door mijn verblijf in het buitenland en vele feest- en rouwdagen en rituelen te hebben meegemaakt in verschillende culturen is mijn affectie en kennis in de zogenaamde ‘Rites de Passage’ (levensovergangen) gegroeid. Uiteindelijk ben ik in 1997 gestart met Buro MIJ. Daarbinnen werk ik aan bijzondere huwelijksceremonies in binnen- en buitenland en aan diverse facetten van het sterven, rouw en verlies. Ik onderschrijf de boeddhistische visie dat ieder mens liefde IS en dat iedereen gelukkig wil zijn. Én, liefhebben mogen en kunnen wij leren, individueel en collectief. Een transitie is een proces, een openbaring, een onthulling in zicht. Naast de vakinhoudelijke kennis bied ik veiligheid, humor en heiligheid, aanstekelijk enthousiasme, rust en inzicht en is er ruimte voor jouw angsten en onzekerheden, pijn en verdriet, blijdschap en wensen, kortom dát wat er is en wat jou te doen staat.

Mijn niet aflatende wil om een antwoord te vinden op de vragen Wie ben ik werkelijk?, Hoe kan ik mijn leven zinvol leven? en Hoe kan ik gelukkig zijn? heeft me wereldwijd ontmoetingen met bijzondere en inspirerende leraren en therapeuten opgeleverd en ook een hoop onzin. Qua methodiek schaar ik mij achter de Westerse en Oosterse versmelting en visie van Mindfulness en ACT! (Acceptance en Commitment Therapy) en ben een gecertificeerd en ervaren trainster. De afgelopen 17 jaar heb ik honderden mensen begeleid tijdens hun trouwen, rouwen en sterven. Mijn moeder is in 2005 overleden, mijn enige en oudere zus redelijk onverwacht in 2008 en in de zomer van 2013 totaal onverwacht mijn enige en oudere broer. Er zijn baby's geboren, vrienden getrouwd en gescheiden; ouders, zussen en broers, en kinderen van mijn vrienden overleden en velen anderen. Ik ben dankbaar aan 'mijn pad' waarop veel mensen mij deelgenoot hebben gemaakt van hun leven en verhaal. En alle opgedane kennis en ontmoetingen zijn mij persoonlijk enorm tot steun (geweest). Mijn 87 jarige vader leeft opgewekt voort en zo mijn vriendinnen, vrienden, hun partners en kinderen. Uiteraard ben ik benieuwd naar wat komen gaat...


De laatste jaren zijn wederom rijke jaren geweest en heb ik vele leraren ontmoet en van hun kennis mogen genieten: de Belg David Dewulf en de geweldige Thrish Bartley uit de UK (MBSR cancer). Een 4-daagse retraite met de bijzondere lerares Jotika Hermsen (zelf-compassie).

De 14e Dalai Lama was in sept. 2014 wederom in Hamburg. Wat een voorrecht hem, opnieuw,  4 dagen zo scherpzinnig, 'wakker' en intens  en met enorme humor te horen spreken over compassie.

Daarnaast heb ik in febr. 2015 een 2daagse training, verzorgd door Mark Williams in Belgie bijgewoond en bijzonder genoten. Dé grondlegger van de Mindfulness Based Cognitive Therapy. Wat inspirerend hem te horen en te zien!

Vandaag heb ik een ticket gekocht voor de andere grootmeester, Jon Kabbat-Zinn. In de Rode Hoed in Amsterdam zal hij een workshop over 'Mindfulness in het onderwijs' verzorgen. Die dag is tevens Prof. Luc Stevens aanwezig.